Ideella krafter bakom ny skicrossbana i Gällö
Gällö har fått ett tillskott i form av pucklar, rollers och svängar lagom till att vårvintern satt igång på allvar. Till helgen invigs den nya skicrossbanan i Mickelbacken - ett resultat av starka ideella krafter och visioner.
Mickelbacken i Gällö ägs av Bräcke kommun medan Gällö SK Alpina står för arbetet på plats - helt ideellt. Runt 120 personer delar på ansvaret att jobba i uthyrningen, stå i fiket, sköta liften, bereda backarna och så klart att träna de barn och ungdomar som tränar alpin skidåkning. Här finns två liftar på fem nedfarter men också railpark och ett big jump och numera en ny skicrossbana som invigs 26 mars. Det är frukten av allt hårt arbete, investeringar från klubbens sida, kommunens ja till markanvändning och en del bidrag.
– Det började för ett tag sen med att vi kände att vi vill bredda träningsverksamheten för att se om vi kan hitta fler som vill komma och träna. Vi har tränat slalom och storslalom i alla år, så vi kände varför inte, säger Kalle Persson, ordförande i Gällö SK Alpina.
Ideella krafter står bakom
Det ideella arbetet är en stor del av investeringen i den nya skicrossbanan. Ett annat avgörande var att Bräcke kommun sa ja till att avverka en del skog. När det var klart skred några av medlemmarna som äger grävmaskiner till verket och röjde stubbar och sly. Tobias Fällman och John Lindh, som till vardags jobbar med Svenska Skidförbundet, har också vid sidan av jobbet engagerat sig i att hjälpa till och förmedla kunskap om skicross.
– Vi kunde ingenting om skicross. Vi hade engagemanget och möjligheten i backen att utveckla det här. Det är flera komponenter som varit avgörande, säger Persson.
Förutom att färdigställa underlaget behövs också utrustning för att skapa förutsättningar för att åka skicross. Mer nät behövde köpas in, flaggor och inte minst en startgrind. En del av finansieringen kommer från klubben och en del i form av bidrag från Svenska Skidförbundet.
– En del har vi gått in med själva, Svenska Skidförbundet har hjälpt oss att göra det möjligt genom bidrag vi kunde söka. Det är fantastiskt, annars vet jag inte om det blivit hela vägen som det blev i år, säger Persson, som verkligen lyfter arbetstiden som de ideella krafterna lagt ner för att förverkliga drömmen om en skicrossbana.
– Arbetstiden är en viktig del, bara att sitta och köra grävmaskin och allt det kostar. Och marken som kommunen släppte till är också en typ av investering.
Fördubblat antal tränande - på ett år
Från förra året, då runt 15 barn och ungdomar tränade med klubben, har antalet dubblats till 2022. Den yngsta är bara fyra år och tränar tillsammans med alla upp till 16 år. Klubben hjälper också till med utrustning om det behövs men de som tränar kan åka på vilka skidor de vill.
– Det är träningsglädjen och att ge tillgång till elementet, att ha en aktiv träning på vintern och att ha roligt i snön - det är det som är drivande för oss. Vi vill ha roligt och då är skicross en del av det. Men alla tränar allt.
Felix Sjöblom fyller 13 det här året och har fått testa den nya skicrossbanan.
– Jag har gjort det några gånger. Det kändes bra, den är rolig. Lite svårt är det men inte för svårt, men man måste fortfarande parera svängarna bra och så. Jag har kört lite förut och så har jag tävlat i Ladängen.
Även om det är roligt är det en mer traditionell alpin gren som smäller högre.
– Jag skulle hellre vilja bli slalomåkare än skicrossåkare. Det är roligare när man är själv i banan. Det är roligt att köra med andra också men bättre att fokusera på den egna åkningen, säger han.
Information om invigningen
Skicrossbanan invigs officiellt 26 mars. Samling sker vid toppstugan/starten där de som bidragit till projektet tackas innan ett gäng släpps iväg i banan. Det är öppet för alla och inbjudan har gått ut till alla alpina klubbar i Jämtland/Härjedalen.
2023-08-28
2022-03-25