Gå till innehåll

Puckel

Om sporten

Puckelpist är sporten som kombinerar fart, skidteknik och akrobatik under svårast tänkbara förhållanden. Tävlingsformen går ut på att så snyggt och snabbt som möjligt ta sig nedför en stupande brant backe täckt av pucklar stora som folkvagnar.

En internationell tävlingsbacke kan vara upp till 270 meter lång och luta 32 grader. Topphastigheterna ligger mellan 50 och 60 kilometer i timmen. Det är hissnande farter med tanke på att åkaren måste utföra två hopp på vägen ner. På elitnivå kan det röra sig om volter eller multipla upprätta rotationer många meter upp i luften.

I domarnas helhetsbedömning utgör hoppen 20 procent, farten 20 procent och tekniken resterande 60 procent. Kriterier som svårighetsgrad, höjd och stil avgör hoppoängen.

Fartpoängen bestäms av åkarens tid - ju snabbare tid desto högre poäng. Kontrollerad och aggressiv åkning rakt ner i fallinjen ger bra teknikpoäng. Under ett perfekt åk går åkarens ben som en symaskin och absorberar pucklarna i ursinnigt tempo medan överkroppen hålls stilla. Stavarna fungerar som taktpinnar och varje sväng markeras av en kort stavisättning. Inga balanskorrigeringar förekommer - varken med ben eller armar. Den teoretiska maxpoängen från de sju domarna är 100, men poäng över 90 är ovanligt.

Som tävlingsgren har puckelpist nästan 40 år på nacken, men det var först vid OS i Albertville, 1992, som sporten fick officiell OS-status. I dag tävlar man i två grenar. I singelpuckelpist kör varje åkare ett kvalåk. De 12-20 bästa går vidare till final. I finalen startar samtliga åkare på noll poäng. Man tar alltså inte med sig poängen från kvalet till finalen.

I parallellpuckelpist delas backen upp i två banor så att åkarna kan mötas sida vid sida.Tävlingen avgörs enligt ett turneringssystem. Den som förlorar blir utslagen. Den som vinner går vidare till nästa omgång.

Bedömningen sker ungefär på samma sätt som i singelpuckelpist, men formatet gör att åkarna pressar varandra att åka ännu lite fortare. Det som kan verka förvirrande är att det inte alltid är den som är först i mål som koras som vinnare.
Det beror alltså på poängbedömningen (20-20-60)

Puckelpist ingår i Internationella skidförbundets (FIS) freestylefamilj. De traditionella freestylesporterna var puckelpist, hopp och acroski (tidigare skidballett). Sedan 2003 har dock acroski försvunnit från tävlingsprogrammet, men flera sporter har tillkommit längs vägen. Några exempel är skicross, freeski och halfpipe.

I världscupen tävlar åkare från ett fyrtiotal länder. De största puckelpistnationerna sett till antalet utövare är USA, Kanada, Frankrike och Japan. Många av de främsta åkarna genom tiderna kommer också från dessa länder. Edgar Grospiron från Frankrike, Jean-Luc Brassard från Kanada och amerikanen Johnny Mosely var några av sportens giganter under 1980- och 1990-talet.

De senaste åren har världstoppen främst dominerats av USA och Kanada.

Senast uppdaterad
2023-01-18
Publicerad
2022-12-08
Skribent
Lisa Karlsson

Huvudpartner

Presenterande partner

Lagpartners