Gå till innehåll

SSF

En bild

Bardbidraget

Ett bidrag som längdskidföreningar kan söka från Svenska Skidförbundet för att stärka, utveckla sin verksamhet för äldre juniorer och yngre seniorer som vill fortsätta tävla på nationell elitnivå.

Pengarna delas ut från Arne Bards arv, som testamenterats till Svenska Skidförbundet längds verksamhet för att bidra till att fler aktiva får möjlighet att nå sina mål.

Bardbidraget kommer att kunna sökas på årlig basis från och med 2024 fram till och med 2028. Maxbeloppet som delas ut per år är 700 000 kr. Storleken på bidrag kommer utgå ifrån, och stå i relation till, den satsning som föreningen/klubben vill göra.

Vilka kan ansöka?

SSF-ansluten förening med verksamhet för aktiva juniorer och seniorer som tävlar på nationell nivå och som uppfyller nedan ansökningskriterier:

 • Bidraget kopplas till aktivas elitsatsning.
 • Långsiktigt arbete för sin verksamhet.
 • Riktat mot målgruppen elitaktiva i åldern 19–25 år.
 • Presenterad budget.
 • Verksamheten ska uttalat arbeta utifrån ett inkluderande ledarskap och SSFs värdegrund.

Meriterande om ansökan även kan visa på:

 • Samarbeten mellan andra klubbar/föreningar/distrikt
 • Tydlig egen insats, ekonomisk och/el. ideell
 • Könslig jämställdhet

Exempel på aktiviteter som kan ligga till grund för beviljat bidrag.

 • Samarbete med andra verksamheter, distrikt, föreningar, högskola, utbildningar mm
  Tränarresurser
 • Relevant lägerverksamhet / tävlingsverksamhet som gynnar målgruppen
 • Resebidrag till tävlingar
 • Utbildning
 • Jämställdhetsarbete – ex fler kvinnliga tränare / vallare

Ansök om Bardbidraget via IdrottOnline via din förening.

Årets (2024) ansökningsperiod öppnar 2024-04-03 och stänger 2024-05-15. Målsättningen är att beslut om avslag eller beviljatbidrag ska kunna delges senast 30 juni 2024.

Bakgrund

Förbundet fick under hösten 2023 ta emot ett arv från Arne Bard. 3,3 Mkr som testamenterats med syfte att skapa bättre förutsättningar för fler att kunna fortsätta att elitsatsa – över tid - på specifikt längdskidor.

Beslut om hur arvet ska förvaltas och fördelas har tagit med utgångspunkt från Arne Bards önskemål och förbundets identifierade behov de kommande fem åren med start 2024. Stöd ska ges till, från Arne Bards arv (efter ansökan) till föreningar / klubbar som avser att stärka sin föreningsverksamhet för åldersgrupperna 19–25 år.

Arne Bard - testamenterade hela sin förmögenhet till Svenska Skidförbundet, längd

Arne Bard - testamenterade hela sin förmögenhet till Svenska Skidförbundet, längd

Historien om Arne Bard

Arne Bard avled i maj 2023 - 88 år gammal. Förutom att dokumentera hembygden och alla traktens torp var han en flitig motionär. På meritlistan finns ett antal avklarade Vasalopp, Vätternrundor och flera andra typer av långlopp. Under många år var han stolt medlem i Finspångs AIKs skidsektion.

När Arne fick besked om att han inte skulle överleva cancern, som gav sig till känna i december (2022), tog han kontakt med Svenska Skidförbundet för att berätta om sin plan och sin önskan.

Arne ville bidra till att fler skidåkare ska få möjlighet att nå sin drömmars mål och utvecklas för att bli så bra som möjligt. Därför upprättade han ett testamente där han testamenterade alla sina tillgångar till Svenska Skidförbundet längd. Han var noga med att påtala att pengarna ska öronmärkas för framtidens längdstjärnor.

"Ge till de som inte redan har så får fler chansen att nå sina mål att bli så bra som de kan"


~ Arne Bard ~

Senast uppdaterad
2024-05-15
Publicerad
2024-03-28
Skribent
Ulrika Sterner
Kontaktperson
Ulrika Sterner
ulrika.sterner@skidor.com

Huvudsponsor